Στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε η τελευταία διεθνική συνάντηση των 6 σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο “LIEUX” (τόποι). 23 μαθητές και καθηγητές από σχολεία της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας φιλοξενήθηκαν στην Καβάλα από τις 8 ως τις 14 Μαΐου. Τη συνάντηση διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Καβάλας.

Οι μαθητές των 6 ευρωπαϊκών γυμνασίων συνεργάστηκαν αρμονικά πάνω σε εκπαιδευτικές δράσεις με κοινό άξονα την έννοια της κινητικότητας σε όλες της τις εκφάνσεις. Πιο συγκεκριμένα:

Την πρώτη ημέρα Δευτέρα 9 Μαϊου μαθητές και εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν στο σχολείο και οργανώθηκαν παιχνίδια γνωριμίας για τους μαθητές. Ακολούθησε υποδοχή των φιλοξενούμενων στο Δημαρχείο της πόλης και περιήγηση στην πόλη της Καβάλας ώστε να γνωρίσουν από κοντά σημεία ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας και να ενημερωθούν για την ιστορία της πόλης. (Ξενάγηση στο λιμάνι , την Συνοικία της Παναγίας, το Imaret. το μουσείο του Μεχμέτ Αλή και την Ακρόπολη της Καβάλας)

Την Τρίτη 10 Μαϊου έγινε ξενάγηση στην Αρχαία Εγνατία Οδό και τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Εκεί με τη βοήθεια του ΚΕΠΕΑ Φιλίππων οργανώθηκαν δράσεις και παρουσιάστηκε από τους μαθητές της κάθε χώρας ένα μικρό θεατρικό δρώμενο. Στη συνέχεια ακολούθησε περιβαλλοντική κινητικότητα στο μονοπάτι της Παλαιά Καβάλας στο οποίο οργανώθηκε μουσικό εργαστήριο.

Η Τετάρτη 11 Μαΐου ήταν αφιερωμένη στη μειωμένη κινητικότητα και τους ανθρώπους με αναπηρία. Στο σχολείο φιλοξενήθηκαν η ολυμπιονίκης κα. Ανθή Καραγιάννη και προπονήτρια της κα Κατερίνα Δράκου.Οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν στο αθλητικό κέντρο της Καλαμίτσας τους αθλητές με αναπηρία Τάσο Βυζικίδη και την ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο, τον κ. Ντίνο Διαλεκτόπουλο και την ομάδα τένις με αμαξίδιο και να συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες. Επίσης κατέγραψαν προσβάσιμα και μη προσβάσιμα σημεία της πόλης και έκαναν τις δικές τους προτάσεις.

https://el.padlet.com/dorakouzi/pixwmybinfyaizv5

Την Πέμπτη 12 Μαΐου έγινε παρουσίαση για την αρχαία Εγνατία οδό από τον κ. Σταύρο Καμαρούδη, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και οργανώθηκε από την κα. Λιατσοπούλου Ανδριαννή εκπαιδευτικό του σχολείου θεατρικό δρώμενο με αποσπάσματα από την αρχαία κωμωδία “Λυσιστράτη” . Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο περιβαλλοντικό μονοπάτι του Νέστου στο οποίο μαθητές και καθηγητές πήραν μέρος σε δραστηριότητες που είχαν οργανωθεί εκεί.

Την Παρασκευή 12 Μαΐου οργανώθηκε επίσκεψη στην Θάσο και η δραστηριότητα σχετικά με την κινητικότητα “Βρείτε και ανακαλύψτε την ακρόπολη της Θάσου”

Εξίσου σημαντική τέλος, ήταν και η ψηφιακή διάσταση της κινητικότητας, αφού το οπτικό, το ηχητικό υλικό και οι παρατηρήσεις τις οποίες συγκέντρωσαν, αξιοποιήθηκαν από εφαρμογές πληροφορικής στις οποίες οι μαθητές έχουν εκπαιδευτεί τα τελευταία 3 χρόνια που διαρκεί αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.