Στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος, της Νεοελληνικής Γλώσσας Α΄ Γυμνασίου με θεματική: «Γνωρίζω τον τόπομου και τον πολιτισμό του», την Τρίτη 6-5-2025 πραγματοποιήθηκεεκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Α΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Καβάλας στην Ξάνθη. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο λαογραφικό Μουσείο της πόλη,
ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο του Μουσείου για την ιστορία του και τον
εξέχοντα ρόλο της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου στην οικονομική ζωή της
Ξάνθης, μελέτησαν εργαλεία αγροτικής χρήσης (αλωνιστικές μηχανές,
αλέτρια), καθώς και σκεύη καθημερινής χρήσης (πήλινα αγγεία, ξύλινα
έπιπλα), παρατήρησαν τις παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής και
εμβάθυναν στην τοπική λαϊκή παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά. Στη
συνέχεια οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Σπίτι της Σκιάς και
να γνωρίσουν οι την τεχνική της τέχνης της σκίασης (shadow art) και τον
τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται έργα, να εξερευνήσουν τις θεματικές
ενότητες της έκθεσης: «Αντιθέσεις», «Πρόσωπα», «Ψυχή», «Σπήλαια του
μυαλού», και να αναπτύξουν κριτική και δημιουργική σκέψη, αναλύοντας τα
μηνύματα που κρύβουν τα γλυπτά. Κάτω από την καθοδήγηση του κ.
Τριαντάφυλλου Βαΐτση, οι μαθητές πειραματίστηκαν με απλά μεταλλικά και
ξύλινα κομμάτια: έκαναν προβολή σκιών στον φανό, δοκιμάζοντας να
διαμορφώσουν μικρές ιστορίες. Ακολούθησε σύντομη επίσκεψη στο σπίτι στο
οποίο γεννήθηκε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης μας Μάνος Χατζιδάκις. Οι
εκπαιδευτικές αυτές επισκέψεις έδωσαν στους μαθητές να
ευαισθητοποιηθούν πολιτιστικά εμβαθύνοντας στην τοπική και ευρύτερη λαϊκή
κουλτούρα, και να αναπτύξουν δημιουργική σκέψη, καθώς η μετατροπή
καθημερινών αντικειμένων σε έργα τέχνης ενίσχυσε την ικανότητα να
επαναχρησιμοποιούν τα υλικά ως μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης.
Ευχαριστούμε θερμά τον ξεναγό του Λαογραφικό Μουσείου, Γιώργο
Κυριακίδη, και τον ιδρυτή του Σπιτιού της Σκιάς, Τριαντάφυλλο Βαΐτση, για
την ενδιαφέρουσα ξενάγηση και τις πολύτιμες πληροφορίες που παρείχαν
στους μαθητές μας.

Την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας τίμησαν οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Καβάλας, το Σάββατο 8 Μαρτίου στις 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας. Στην καλλιτεχνική εκδήλωση παρουσιάστηκαν μουσικά δρώμενα με ποιοτικές επιλογές από την παγκόσμια μουσική ανθολογία με πρωταγωνίστρια την κλασική κιθάρα, φωτογραφίες και βίντεο που επιμελήθηκαν οι μαθητές/τριες υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, συνεντεύξεις κοριτσιών – γυναικών, τραγούδια με τη συμμετοχή μαθητριών αλλά και της σχολικής χορωδίας του 2ου Γυμνασίου Καβάλας.

Παράλληλα , φιλοξενήθηκε έκθεση με τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών/τριών του σχολείου με επίκεντρο τη Γυναίκα.

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση στο χώρο του σχολείου μας τον Οκτώβριο 2024 των παραστάσεων «Οδύσσεια» και «Ελένη» από τη θεατρική ομάδα “Ο Μικρός Βορράς”, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μια ακόμα βιωματική διαδραστική θεατρική παράσταση για τον κύκλο του εκφοβισμού από την ίδια θεατρική ομάδα, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Το Teen Talk είναι μια παράσταση Θέατρου Forum που διαπραγματεύεται το θέμα του bullying στην σχολική κοινότητα. Μέσα από τη γλώσσα του συμμετοχικού θεάτρου, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, εκτός από ακροατές έγιναν ταυτόχρονα και πρωταγωνιστές, που έδρασαν, αλληλεπιδράσανε και προτείνανε δικές τους λύσεις ώστε να ανατρέψουν την αρνητική συνθήκη που παρουσιαζόταν αρχικά, με στόχο να αναζητηθεί συλλογικά η “λύση” και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί μια συλλογική δράση.

Η παράσταση είχε διάρκεια δυο ώρες και συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου μας. Αναμφισβήτητα συνετέλεσε περαιτέρω στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών μας σε ένα τόσο επίκαιρο και φλέγον ζήτημα, ενώ από τη συμμετοχή τους φάνηκε ότι το ευχαριστήθηκαν!

Την Παρασκευή, 20/12/2024 στο πλαίσιο του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γ΄ Γυμνασίου και των καλλιτεχνικών, έγινε διδακτική επίσκεψη στο Φωτογραφικό Μουσείο Δράμας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης επισκέφθηκαν την έκθεση φωτογραφίας του Έλληνα φωτογράφου της διασποράς, Κωνσταντίνου Μάνου, A Greek Portfolio. Μελέτησαν εβδομήντα δύο πρωτότυπες φωτογραφικές εκτυπώσεις που φιλοτέχνησε ο Κωνσταντίνος Μάνος για τη σύνθεση του ομότιτλου λευκώματος το 1972, προκειμένου να δημιουργήσουν τις δικές τους φωτοιστορίες οι οποίες παρουσιάζονται παρακάτω :

Παράλληλα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας με τη βοήθεια ξεναγού περιηγήθηκαν στα εκθέματα του μουσείου της κλασσικής και ελληνιστικής εποχής. Οι μαθητές έθεσαν καίριες ερωτήσεις στον ξεναγό και παρατήρησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πλήθος των αγγείων, αγαλμάτων, νομισμάτων και εικόνων της βυζαντινής εποχής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄Γυμνασίου επισκέφτηκαν την έκθεση που διοργάνωσε η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Raycap σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη ,στον χώρο του Σαντιρβάν τζαμί, στην πόλη της Δράμας. Η έκθεση, με τίτλο «Διαδρομές εικόνων 17ος – 19ος αι. Τέχνη και Τεχνολογία», διερευνά την τεχνοτροπική και τεχνική ποικιλομορφία των εικόνων που διακινούνταν στον ελληνορθόδοξο χώρο, εστιάζοντας στις επιρροές που δέχονταν οι αγιογράφοι που τις φιλοτεχνούσαν, τα υλικά που χρησιμοποιούσαν αλλά και τις ανάγκες που κάλυπταν.