Την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας τίμησαν οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Καβάλας, το Σάββατο 8 Μαρτίου στις 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας. Στην καλλιτεχνική εκδήλωση παρουσιάστηκαν μουσικά δρώμενα με ποιοτικές επιλογές από την παγκόσμια μουσική ανθολογία με πρωταγωνίστρια την κλασική κιθάρα, φωτογραφίες και βίντεο που επιμελήθηκαν οι μαθητές/τριες υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, συνεντεύξεις κοριτσιών – γυναικών, τραγούδια με τη συμμετοχή μαθητριών αλλά και της σχολικής χορωδίας του 2ου Γυμνασίου Καβάλας.

Παράλληλα , φιλοξενήθηκε έκθεση με τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών/τριών του σχολείου με επίκεντρο τη Γυναίκα.

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση στο χώρο του σχολείου μας τον Οκτώβριο 2024 των παραστάσεων «Οδύσσεια» και «Ελένη» από τη θεατρική ομάδα “Ο Μικρός Βορράς”, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μια ακόμα βιωματική διαδραστική θεατρική παράσταση για τον κύκλο του εκφοβισμού από την ίδια θεατρική ομάδα, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Το Teen Talk είναι μια παράσταση Θέατρου Forum που διαπραγματεύεται το θέμα του bullying στην σχολική κοινότητα. Μέσα από τη γλώσσα του συμμετοχικού θεάτρου, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, εκτός από ακροατές έγιναν ταυτόχρονα και πρωταγωνιστές, που έδρασαν, αλληλεπιδράσανε και προτείνανε δικές τους λύσεις ώστε να ανατρέψουν την αρνητική συνθήκη που παρουσιαζόταν αρχικά, με στόχο να αναζητηθεί συλλογικά η “λύση” και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί μια συλλογική δράση.

Η παράσταση είχε διάρκεια δυο ώρες και συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου μας. Αναμφισβήτητα συνετέλεσε περαιτέρω στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών μας σε ένα τόσο επίκαιρο και φλέγον ζήτημα, ενώ από τη συμμετοχή τους φάνηκε ότι το ευχαριστήθηκαν!

Την Παρασκευή, 20/12/2024 στο πλαίσιο του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γ΄ Γυμνασίου και των καλλιτεχνικών, έγινε διδακτική επίσκεψη στο Φωτογραφικό Μουσείο Δράμας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης επισκέφθηκαν την έκθεση φωτογραφίας του Έλληνα φωτογράφου της διασποράς, Κωνσταντίνου Μάνου, A Greek Portfolio. Μελέτησαν εβδομήντα δύο πρωτότυπες φωτογραφικές εκτυπώσεις που φιλοτέχνησε ο Κωνσταντίνος Μάνος για τη σύνθεση του ομότιτλου λευκώματος το 1972, προκειμένου να δημιουργήσουν τις δικές τους φωτοιστορίες οι οποίες παρουσιάζονται παρακάτω :

Παράλληλα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας με τη βοήθεια ξεναγού περιηγήθηκαν στα εκθέματα του μουσείου της κλασσικής και ελληνιστικής εποχής. Οι μαθητές έθεσαν καίριες ερωτήσεις στον ξεναγό και παρατήρησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πλήθος των αγγείων, αγαλμάτων, νομισμάτων και εικόνων της βυζαντινής εποχής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄Γυμνασίου επισκέφτηκαν την έκθεση που διοργάνωσε η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Raycap σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη ,στον χώρο του Σαντιρβάν τζαμί, στην πόλη της Δράμας. Η έκθεση, με τίτλο «Διαδρομές εικόνων 17ος – 19ος αι. Τέχνη και Τεχνολογία», διερευνά την τεχνοτροπική και τεχνική ποικιλομορφία των εικόνων που διακινούνταν στον ελληνορθόδοξο χώρο, εστιάζοντας στις επιρροές που δέχονταν οι αγιογράφοι που τις φιλοτεχνούσαν, τα υλικά που χρησιμοποιούσαν αλλά και τις ανάγκες που κάλυπταν.

Πάγια τακτική του 2ου Γυμνασίου Καβάλας αποτελεί η ευαισθητοποίηση των μαθητών-μαθητριών σε θέματα κοινωνικά, η ολόπλευρη και ολιστική ανάπτυξη των πνευματικών και ψυχικών δυνάμεών τους μέσα από την πραγματοποίηση σχετικών δράσεων, ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν μια υγιή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα που θα διακατέχεται από υψηλά ιδανικά και αξίες, αλλά και θα διαθέτει ευαισθησία, καλαισθησία και υψηλό αίσθημα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Καβάλας έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την έμφυλη βία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος των εικαστικών συμμετείχαν στην έκθεση ζωγραφικής που διοργάνωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης. Θέμα της έκθεσης, το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα της έμφυλης βίας κατά των γυναικών, το οποίο ταλανίζει την κοινωνία μας από την τρυφερή ακόμη νεανική ηλικία. Οι μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν τις εικαστικές τους δημιουργίες, ενώ παράλληλα έγραψαν και ζωγράφισαν στον χώρο της έκθεσης μηνύματα σχετικά με το σεβασμό, την ισότητα, την ανθρωπιά, την αγάπη και την ενσυναίσθηση.

Τις επόμενες δύο ημέρες, 3 και 4 Δεκεμβρίου 2024, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποιήθηκαν δράσεις εντός του σχολείου, στα μαθήματα της Φυσικής Αγωγής και των Καλλιτεχνικών. Στόχος ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες να κατανοήσουν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα αναπηρίας, να δοθεί έμφαση και να υιοθετήσουμε της αρχές της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για την παροχή ενός πλαισίου όπου όλα τα παιδιά, χωρίς εξαιρέσεις, μπορούν να εκτιμηθούν, να ενεργοποιούνται και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

Επιπλέον, ομάδα μαθητών και μαθητριών συμμετείχε στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στον Κήπο και διοργάνωσαν το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο με τη σύμπραξη του Μουσικού Γυμνασίου Καβάλας, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της ισότητας, της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης όλων των ανθρώπων στην κοινωνία μας.