Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 η Γ΄ Γυμνασίου επισκέφτηκε το Πολυθεματικό Ενεργειακό Εκπαιδευτικό Πάρκο «Ήρων» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που λειτουργεί στην περιοχή των φοιτητικών εστιών Κιμμερίων Ξάνθης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν το Πρόγραμμα εκπαιδευτικών ξεναγήσεων του Πολυθεματικού Ενεργειακού Εκπαιδευτικού Πάρκου το οποίο λειτουργεί ως εκπαιδευτικό εργαστήριο κι έχει ως στόχο την ανάδειξη, επίδειξη και προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών που αφορούν τόσο στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), όσο και στη χρήση, αποθήκευση και εξοικονόμησή της. Γνώρισαν διά ζώσης και με διαδραστικό βιωματικό τρόπο τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και κατανόησαν τη χρησιμότητά τους στην καθημερινή μας ζωή και στην επίλυση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Υλοποιήθηκαν πειραματικά εργαστήρια και δραστηριότητες. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν τον έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων του πάρκου και των απομακρυσμένων ενεργειακών συσκευών μέσω υπολογιστή. Επισκέφτηκαν το ενεργειακό κέντρο και τις εγκαταστάσεις βιομάζας με τη μηχανή Οργανικού κύκλου. Ενημερώθηκαν για τη μετατροπή αιολικής ενέργειας σε κινητική, παρακολουθώντας την ανεμογεννήτρια καθέτου άξονα. Στο υπάρχον ηλιοθερμικό πεδίο έμαθαν τους μηχανισμούς μετατροπής της ηλιακής ενέργειας, παρατήρησαν τους ηλιακούς συλλέκτες και γνώρισαν τα συστήματα αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας (θερμικής, ηλεκτρικής) σε διάφορα μέσα. Μελέτησαν το γεωθερμικό πεδίο και τη λειτουργία του, αναγνώρισαν το περιβαλλοντικό όφελος της γεωθερμίας και πληροφορήθηκαν για τη λειτουργία των αντλιών θερμότητας.

Την Τρίτη 15/05/2023 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας  στην Ξάνθη. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη της Ξάνθης από τον ποταμό Κόσυνθο μέχρι το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης και επισκέφτηκαν το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκη. Γνώρισαν έτσι στοιχεία της αρχιτεκτονικής και ενημερώθηκαν για τα  κοινωνικά, θρησκευτικά, οικονομικά στοιχεία που διαμόρφωσαν τη νεότερη ιστορία της πόλης.

Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας μεριμνώντας για την μετάβαση, μεταξύ των εκπαιδευτικών βαθμίδων και προς την αγορά εργασίας, των μαθητών/τριών  με την ολοκλήρωση της φοίτησή τους στη Γ΄ τάξη, με πρωτοβουλία του διευθυντή κ. Σκούρτα Αβραάμ ΠΕ11 και του εκπαιδευτικού κ. Δουκίδη Χαράλαμπου ΠΕ83 πραγματοποίησαν, την Τρίτη 04/04/2023, διδακτική επίσκεψη στην ετήσια έκθεση του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Καβάλας και των 1ου, 2ου & 4ου ΕΠΑΛ Καβάλας στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, της θεματικής ενότητας «Δημιουργώ & Καινοτομώ – Γνωριμία με τα Επαγγέλματα».Σκοπός της διδακτικής επίσκεψης ήταν η αποτελεσματική ενημέρωση και πληροφόρηση των μαθητών/τριών της Γ ́ τάξης για τις πιθανές εκπαιδευτικές επιλογές σε ό,τι αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση καθώς με την ολοκλήρωση της χρονιάς θα κληθούν να επιλέξουν το επόμενο στάδιο της φοίτησής τους (Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ).Αρχικά, οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν από τον διευθυντή του Ε.Κ κ. Ναλμπάντη Στέφανο (1ο Εργαστηριακό κέντρο) σε θεωρητικό επίπεδο για το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών των ΕΠΑΛ και τον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων.και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους χώρους των εργαστηρίων του συγκροτήματος για πιο σφαιρική ενημέρωση σε πρακτικό επίπεδο και γνωριμία με τις ειδικότητες και τους τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης (Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας,  Μηχανολογίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών κλπ ).

Την Πέμπτη 6/4/2023, τα τμήματα Β2 και Β3 του σχολείου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στον ποταμό Νέστο και την παλιά πόλη της Ξάνθης. Η διδακτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γραμματείας, προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να επισκεφθούν σημεία γεωφυσικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Η επίσκεψη στον ποταμό Νέστο οργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας Βιστωνίδας και περιελάμβανε μετάβαση στην περιοχή Ίμερα (θέση Θέα), πεζοπορία στο μονοπάτι του Νέστου και δραστηριότητες πεδίου έως τις 12.30. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έπαιξαν βιωματικά παιχνίδια για να εξοικειωθούν με την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής. Στη συνέχεια μετέβησαν στην πόλη της Ξάνθης και είχαν ελεύθερο χρόνο για να περιηγηθούν στην παλιά πόλη.

Την Τετάρτη 5/4/2023, η Α΄ τάξη του σχολείου και το Γ2 τμήμα πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και το Βαπτιστήριο της Λυδίας,. Η διδακτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και Γλώσσας προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου, αλλά και να επισκεφθούν σημεία αρχαιολογικού και γεωφυσικού ενδιαφέροντος με τα οποία συνδέονται μορφές της Αρχαίας Ελληνικής και της Χριστιανικής Γραμματείας.