Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 η Γ΄ Γυμνασίου επισκέφτηκε το Πολυθεματικό Ενεργειακό Εκπαιδευτικό Πάρκο «Ήρων» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που λειτουργεί στην περιοχή των φοιτητικών εστιών Κιμμερίων Ξάνθης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν το Πρόγραμμα εκπαιδευτικών ξεναγήσεων του Πολυθεματικού Ενεργειακού Εκπαιδευτικού Πάρκου το οποίο λειτουργεί ως εκπαιδευτικό εργαστήριο κι έχει ως στόχο την ανάδειξη, επίδειξη και προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών που αφορούν τόσο στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), όσο και στη χρήση, αποθήκευση και εξοικονόμησή της. Γνώρισαν διά ζώσης και με διαδραστικό βιωματικό τρόπο τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και κατανόησαν τη χρησιμότητά τους στην καθημερινή μας ζωή και στην επίλυση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Υλοποιήθηκαν πειραματικά εργαστήρια και δραστηριότητες. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν τον έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων του πάρκου και των απομακρυσμένων ενεργειακών συσκευών μέσω υπολογιστή. Επισκέφτηκαν το ενεργειακό κέντρο και τις εγκαταστάσεις βιομάζας με τη μηχανή Οργανικού κύκλου. Ενημερώθηκαν για τη μετατροπή αιολικής ενέργειας σε κινητική, παρακολουθώντας την ανεμογεννήτρια καθέτου άξονα. Στο υπάρχον ηλιοθερμικό πεδίο έμαθαν τους μηχανισμούς μετατροπής της ηλιακής ενέργειας, παρατήρησαν τους ηλιακούς συλλέκτες και γνώρισαν τα συστήματα αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας (θερμικής, ηλεκτρικής) σε διάφορα μέσα. Μελέτησαν το γεωθερμικό πεδίο και τη λειτουργία του, αναγνώρισαν το περιβαλλοντικό όφελος της γεωθερμίας και πληροφορήθηκαν για τη λειτουργία των αντλιών θερμότητας.