Εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή την αναπηρία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 και τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 στο 2ο Γυμνάσιο Καβάλας. Στο πλαίσιο της διάχυσης του 3ετούς ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ “Li(eu)x” που ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν μερικούς μήνες, οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα, αυτισμό ή τύφλωση.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή επισκέφθηκαν το 2ο Γυμνάσιο ο φυσιοθεραπευτής, Χρήστος Παλληκαρίδης, η εργοθεραπεύτρια, Ιωάννα Δαυίδ και η κοινωνική λειτουργός, Ανδρονίκη Σαμπρή. Οι ειδικοί μίλησαν αναλυτικά στους μαθητές για την Κινητική Αναπηρία, τον Αυτισμό και τη Διαχείριση Περιπτώσεων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δράσεις προσομοίωσης με τη συμμετοχή των μαθητών στο γυμναστήριο του σχολείου όπως: Μετακίνηση ΑμεΑ από αμαξίδιο σε κάθισμα με χρήση άνω άκρων (άτομα με μηδενική βάδιση), συμπεριφορά συνοδού τυφλού ατόμου, κα

Τη Δευτέρα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με την επίσκεψη του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Συλλόγου ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Μάκη Κρεμμύδα, της γραμματέως της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βούλας Πανταζίδου, της εκπαιδεύτριας κινητικότητας και προσανατολισμού, Γιώτας Πάνου και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Μενέλαου Δημογέροντα.

Μετά τις ομιλίες με θέμα την προσβασιμότητα των τυφλών ατόμων στην πόλη, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις με τη συμμετοχή των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά του σχολείου με καλυμμένα τα μάτια, έπαιξαν μπάλα με κουδουνάκι, γνώρισαν και χρησιμοποίησαν το μπαστούνι των τυφλών και έπαιξαν παιχνίδια.


Στο σχολείο προγραμματίζεται στο επόμενο χρονικό διάστημα η επιδιόρθωση της ράμπας για την πρόσβαση των αναπηρικών αμαξιδίων, η χρήση της νοηματικής στα βίντεο του σχολείου και άλλες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της άρσης των αποκλεισμών και της συμπερίληψης.Με επιτυχία  μεταφυτεύσαμε  το  έλατο  το Χριστουγεννιάτικο του Β1 του σχολείου μας – δωρεά γονέα του συγκεκριμένου τμήματος – στο αίθριο του κτιρίου . Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ακολουθούν είναι από μαθητές της Β  Γυμνασίου με την εποπτεία του καθηγητή  Μπάμπη Γρηγοριάδη .