Κατά τη φετινή σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας πρόγραμμα αγωγής υγείας

με θέμα: “Σεβασμός στη διαφορετικότητα”. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες

του τμήματος Β΄3.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δραστηριότητες .

1.- Το παιχνίδι “ τα αγόρια δεν κλαίνε”που βοήθησε τους μαθητές να καταλάβουν τα στερεότυπα

που αφορούν τα δύο φύλα και να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις.

2.- Η επόμενη βιωματική δραστηριότητα ήταν το παιχνίδι “τυφλή εμπιστοσύνη”.

Σ’αυτό τα παιδιά μπήκαν στην θέση ατόμων με προβλήματα όρασης και κατανόησαν τις

δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους αλλά και το πως αισθάνονται.

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ

ΤΖΕΒΕΛΕΚΙΔΟΥ ΟΛΓΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας στοχεύοντας στη βελτίωση της καθοδήγησης σταδιοδρομίας και της ποιότητας ενημέρωσης των μαθητών/τριών σε θέματα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού πραγματοποίησε ενημερωτική δράση για τους μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης από εκπρόσωπο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Συγκεκριμένα,    στο πλαίσιο του 4ου Κύκλου «Δημιουργώ και Καινοτομώ» των

Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς Σκούρτα Αβραάμ/διευθυντής, Χαραλαμπίδου Ευρυδίκη/υποδιευθύντρια και Δουκίδη Χαράλαμπο/ εκπαιδευτικός πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους μαθητές των τριών (3) τμημάτων της Γ΄ τάξης από την κ. Σταυρινίδη Δανάη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής..

Η πλούσια θεματολογία της ενημέρωσης, με την παράλληλη χρήση  οπτικοακουστικού υλικού, περιελάμβανε τις ενότητες:

 • Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Επιχειρηματικότητα
 • Περιβαλλοντικές Επιστήμες και Πράσινη Οικονομία
 • Γεωπονικές Επιστήμες και Ρομποτική
 • Τεχνολογία Τροφίμων και Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων
 • Αγροδιατροφικός τομέας – παρόν και μέλλον.
 • Προγράμματα Υποτροφιών και Οικονομικής Βοήθειας

Η απονομή του επαίνου από το «Χαμόγελο του Παιδιού» επιβραβεύει την προσπάθεια των γονέων, των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών του 2ου Γυμνασίου Καβάλας που ευαισθητοποιήθηκαν και ανταποκρίθηκαν στη συγκέντρωση  τροφίμων για τον οργανισμό, στηρίζοντας, εμπράκτως, την προσπάθειά του για χαμογελαστά και χαρούμενα παιδιά. Η συγκέντρωση των τροφίμων πραγματοποιήθηκε τον μήνα Δεκέμβριο  και παραδόθηκαν στο προσωπικό του οργανισμού στις 16/12/2022.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για την πρωτοβουλία και τη συγκέντρωση των τροφίμων οι: Κουκμά Ευθυμία/εκπαιδευτικός, Ρώρα Ελένη/ εκπαιδευτικός, Χαραλαμπίδου Ευρυδίκη/ υποδιευθύντρια, Σκούρτας Αβραάμ/διευθυντής,.

Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας, ως ανοικτό κοινωνικό σύστημα και στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων του σχολείου και των γονέων υλοποίησε, διαδικτυακά (εξ αποστάσεως) για 4η συνεχόμενη χρονιά, τα δύο τελευταία χρόνια σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Αγιάσματος-Πηγών, και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Ν. Καβάλας βιωματικό σεμινάριο για γονείς  παιδιών εφηβικής ηλικίας με θέμα: «Ενδυνάμωση γονέων με παιδιά στην εφηβεία».

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2021-Ιανουάριος 2022 και είχαν διάρκεια δύο (2) ώρες, μία φορά την εβδομάδα. Υπεύθυνοι για την υλοποίηση ήταν οι εκπαιδευτικοί: Σκούρτας Αβραάμ ΠΕ11/Διευθυντής, Περικλέους Παρασκευή ΠΕ02 για το 2ο Γ/σιο Καβάλας, Ασλανίδου Αγαθή ΠΕ70/ Διευθύντρια για το Δ.Σ. Αγιάσματος-Πηγών και Τσελέπη Χρύσα συντονίστρια και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Ν. Καβάλας.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των γονέων  μέσα από την εκμάθηση τεχνικών και την ανάπτυξη γονεϊκών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την προστασία της οικογενειακής συνοχής και επικοινωνίας.

Στόχοι

Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, οι γονείς θα είναι ικανοί:

 • να γνωρίζουν και να αξιοποιούν τεχνικές για την επικοινωνία με τα παιδιά τους.
 • να εκφράζουν και αναγνωρίζουν τις ανάγκες τους και τις ανάγκες των παιδιών τους.
 • να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να «στηρίζονται στα πόδια τους» ξεκινώντας από την ενίσχυση της δικής τους αυτοεκτίμησης.
 • να αντιλαμβάνονται και να θέτουν όρια καθώς και να επιλύουν συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια.
 • να γνωρίζουν για μύθους και αλήθειες που αφορούν στη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και τα αίτια της εξάρτησης απ’ αυτές.

Οι γονείς, μέσω της αλληλεπίδρασης και της ενεργητικής συμμετοχής, μοιράστηκαν συναισθήματα, προβληματισμούς, απέκτησαν σημαντικές βιωματικές εμπειρίες μέσα από τις ομάδες εργασίας και ενημερώθηκαν μέσα από μια πλούσια θεματολογία.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:

 • Εισαγωγή στις ανάγκες των εφήβων
 • Ψυχική ευαλωτότητα των εφήβων και των γονέων
 • Διαχείριση συναισθημάτων
 • Όρια και συγκρούσεις
 • Αυτοεκτίμηση
 • Εφηβεία και εξαρτήσεις
 • Αξιολόγηση/Αναστοχασμός