Πληροφορίες

Μέλη : 18
Άρθρα : 245
Σύνδεσμοι : 22
Εμφ. άρθρων : 94815
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday0
mod_vvisit_counterYesterday41
mod_vvisit_counterThis week41
mod_vvisit_counterLast week169
mod_vvisit_counterThis month446
mod_vvisit_counterLast month954
mod_vvisit_counterAll days53830

Online (20 minutes ago): 1
Your IP: 10.2.34.21
,
Today: Δεκ 17, 2018
erasmus
Τραγουδώντας τη λογοτεχνία PDF E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΜΕΛΑΔΙΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ   
Παρασκευή, 23 Νοέμβριος 2018 15:38

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

«Τραγουδώντας τη λογοτεχνία»

 

Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας σας προσκαλεί στην συναυλία που διοργανώνει την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 στις 7.30 μμ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS KA2 με τίτλο “Great Masterpieces of European Literature” στο οποίο συμμετέχουν μαθητές από την Τουρκία, την Σλοβενία, την Γερμανία, την Εσθονία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 03 Δεκέμβριος 2018 21:57
 
Οδύσεια-Video PDF E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΜΕΛΑΔΙΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ   
Τετάρτη, 23 Μάιος 2018 09:03

Στα πλαίσια του προγραμματος Erasmus μαθητές του σχολείου μας έκαναν διασκευή στα αγγλικά την Οδύσσεια του Ομήρου. Στο καλλιτεχνικό μέρος έγιναν πίνακες ζωγραφικής με θέματα ανάλογα με το κείμενο. Στο τέλος  μαθητές στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής έκαναν τα παρακάτω video. Το 2ο από αυτά προβλήθηκε στη συνάντηση που είχαν τα σχολεία στην Εσθονία και περιλαμβάνει και το 1ο video προς το τέλος. 

 

&t=3s

&t=72s

Αναμνήσεις από τις δραστηριότητες στο Paikuse Põhikool - Paikuse Basic School της πόλης Parnu της Εσθονίας.

 Στο video μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο και σύγχρονο σχολείο, με πολλούς χώρους για τα μαθήματα αλλά και χαλάρωση των μαθητών. Υπάρχει εστιατόριο όπου οι μαθητές σιτίζονται στο σχολείο. Το γυμναστήριο απλά τα έχει όλα για να γίνεται η άθληση των μαθητών και όχι μόνο. Οι αίθουσες έχουν laptop με projector αλλά και αρκετά tablets για δραστηριότητες στα μαθήματα. Τα κινητά επιτρέπονται, βασικά υπάρχει άλλη νοοτροπία σε θέματα χρήσης της τεχνολογίας σε σχέση με εμάς ακόμη. Μας έκανε εντύπωση η αισθητική και η χρησιμότητα των χώρων, είναι ένα σχολείο πολύ ελκυστικό που το αγαπούν οι μαθητές.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 23 Μάιος 2018 12:41
 
Great Masterpieces of the European Literature PDF E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΝΙΤΑ ΛΙΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ   
Κυριακή, 22 Οκτώβριος 2017 04:54

Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας συμμετέχει για τα σχολικά έτη 2017-2018 και 2018-2019 ως εταίρος σε  Στρατηγική Σύμπραξη μεταξύ Σχολείων από 6 Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Σλοβενία, Εσθονία, Τουρκία) που συστάθηκε στα πλαίσια του  ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, Δράση KA2/«Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» προκειμένου να   υλοποιήσει εκπαιδευτικό project με τίτλο 

Great Masterpieces of the European Literature

 

   Στο πλαίσιο του σχεδίου κάθε σχολείο θα παρουσιάσει στα σχολεία εταίρους μια μεταφρασμένη διασκευή ενός αριστουργήματος της εθνικής λογοτεχνίας του. Στη συνέχεια διεθνικές ομάδες μαθητών, συνεργαζόμενων κυρίως μέσω της πλατφόρμας eTwinningθα προχωρήσουν στη δημιουργία εικαστικών έργων, μουσικής και  θεατρικών μονόπρακτων βασισμένων στις διασκευές των λογοτεχνικών έργων. Στόχος του project είναι η παραγωγή  δίγλωσσων ψηφιακών βιβλίων και audio books.

Υλοποιώντας το ευρωπαϊκό αυτό έργο επιδιώκουμε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:

 • Δημιουργία αυθεντικών πλαισίων επικοινωνίας  μεταξύ μαθητών ίδιας ηλικίας αλλά διαφορετικής κουλτούρας
 • Βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων των μαθητών μας
 • Βελτίωση των επικοινωνιακών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών μας
 • Βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών μας
 • Προαγωγή της δημιουργικότητας και της καλλιτεχνικής έκφρασης των μαθητών μας
 • Προαγωγή της ευρωπαϊκής συνείδησης των μαθητών μας

Για τη διάχυση των δραστηριοτήτων και των αποτελεσμάτων του σχεδίου δημιουργήθηκε

 ειδική ιστοσελίδα

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 22 Οκτώβριος 2017 16:42
 
Διδάσκοντας Πολύτιμες Δεξιότητες Ζωής PDF E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΝΙΤΑ ΛΙΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ   
Κυριακή, 15 Οκτώβριος 2017 05:57

Tη σχολική χρονιά 2017-2018 το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας υλοποιεί

Σχέδιο Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ΚΑ1, με τίτλο

"Διδάσκοντας Πολύτιμες δεξιότητες ζωής".

Αφετηριακή δράση στα πλαίσια του σχεδίου αποτελεί η

επιμόρφωση τριών παιδαγωγικών ομάδων

του σχολείου μας σε θέματα

 • ψηφιακού γραμματισμού

 • δημιουργικότητας 

 • συναισθηματικής ανάπτυξης

Μετατοπίζοντας την έμφαση από το περιεχόμενο στον τρόπο της μάθησης,

και από την παροχή γνώσεων στην καλλιέργεια δεξιοτήτων,

επιθυμούμε 

 • να ενθαρρύνουμε την περιέργεια και την κριτική ικανότητα των μαθητών

 • να αναπτύξουμε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

 • να τονώσουμε τη δημιουργικότητα τους και την ψυχική τους ανθεκτικότητα

Για τη διάχυση του υλικού των σεμιναρίων και των
δράσεων του προγράμματος δημιουργήθηκε

ειδική ιστοσελίδα.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 22 Οκτώβριος 2017 04:56
 
Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας εν «καινοτόμω» δράσει PDF E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΝΙΤΑ ΛΙΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ   
Παρασκευή, 09 Ιούνιος 2017 12:21

 

Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας υλοποίησε κατά το σχολικό έτος 2016-2017 σχέδιο ευρωπαϊκής ανάπτυξης με τίτλο «Benchmarking our school», στα πλαίσια  του Erasmus+, του νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020.

                                                          εικ1

   Αφετηριακή δραστηριότητα του σχεδίου υπήρξε η επιμόρφωση τριών εκπαιδευτικών του σχολείου μας, της κ. Χαραλαμπίδου Ευριδίκης, της κ. Περικλέους Παρασκευής και της κ. Λιατσοπούλου Ανδριανής, σε θέματα εκπαιδευτικής καινοτομίας και μαθητοκεντρικών παιδαγωγικών πρακτικών σε σεμινάριο με τίτλο «Benchmarking Best Practices» στο Ελσίνκι της Φινλανδίας τον Οκτώβριο του 2017.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης οι εκπαιδευτικοί

 • επισκεφθήκαν φινλανδικά σχολεία για να παρατηρήσουν εκ του σύνεγγυς τον τρόπο οργάνωσής τους και τις διδακτικές πρακτικές που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
 • επιμορφωθήκαν σε θέματα καινοτομίας και στη μέθοδο projectκαι
 • εξοικειώθηκαν με τη βασική φιλοσοφία του φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και με τους στόχους και τις αρχές του αναμορφωμένου αναλυτικού προγράμματος που εφαρμόζεται από φέτος.

Το Νοέμβριο του 2017 ενημερώθηκε για το σχέδιο η σχολική κοινότητα του 2ου Γυμνασίου και οργανώθηκε κύκλος συναντήσεων ενδοσχολικής επιμόρφωσης  για τους εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Καβάλας προκειμένου να διερευνηθεί ποιες καινοτόμες μέθοδοι και  πρακτικές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στο δικό μας σχολείο.

Κατά το σχολικό έτος 2016-2017,  στα πλαίσια  του Σχεδίου:

 • αναπτύχθηκαν δυο εκτενή σχέδια μαθήματος για την διδασκαλία ολόκληρου λογοτεχνικού έργου  στην Α΄ και Β΄ γυμνασίου  (θα τα βρείτε στο ιστολόγιο του προγράμματος http://bm2gymkav.blogspot.gr/).
 • υλοποιήθηκαν  για πρώτη φορά στο σχολείο με τη μέθοδο Project based learning δυο eTwinning έργα: «Αφηγούμαι την πόλη μου – Γνωρίζω τη δικιά σου», «The 21stcentuty from the students perspective»
 • οργανώθηκε εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής στο οποίο μαθητές του σχολείου μας συνεργάστηκαν με μαθητές του 2ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ιωαννίνων για τη δημιουργία πρωτότυπων αφηγημάτων στα πλαίσια αφηγηματικής σκυταλοδρομίας
 • υλοποιήθηκαν δυο ανοιχτές διαβαθμιακές μαθησιακές δράσεις σε συνεργασία με το 18ο νηπιαγωγείο Καβάλας με τίτλο «Παρουσιάζουμε  την  Ελένη του Ευριπίδη  σε παιδιά του νηπιαγωγείου» και «Το παιδί στην αρχαία Ελλάδα»
 • δημιουργήθηκαν ομαδοσυνεργατικά μια σειρά ψηφιακών αφηγήσεων, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του σχολείου
 • σχεδιάστηκε και υποβλήθηκε για έγκριση πρόγραμμα Erasmus+ KA2 με τίτλο «Great Masterpieces of the European Literature». Τέλος Υλοποιήθηκε πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Φωτογραφίζω την πόλη μου-Μαθαίνω την τοπική της ιστορία» βασισμένο σε καινοτόμο μεθοδολογία.

Με την ολοκλήρωση του Σχεδίου σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των καινοτόμων δράσεων που εφαρμόστηκαν στο σχολείο από τους ίδιους τους μαθητές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης , το 66% των μαθητών πιστεύει  ότι η δραστηριότητα  στην οποία συμμετείχε τους φάνηκε ενδιαφέρουσα και ελκυστική στη μεγαλύτερη διάρκεια της και ότι αποτέλεσε κίνητρο να εργαστεί δημιουργικά. Το 61%  πιστεύει ότι οι καινοτόμες δραστηριότητες τους βοήθησαν να επικοινωνούν συχνότερα με τους συμμαθητές τους. Το 84% των μαθητών θεωρεί ότι οι δραστηριότητες συνέβαλαν στο να αναπτύξει ικανότητες επικοινωνίας καθώς είχε την ευκαιρία να εκφράζει την άποψή του, ακούγοντας προσεκτικά την άποψη των άλλων και συμμετέχοντας σε μια οργανωμένη συζήτηση εστιασμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Το 68% των μαθητών που συμμετείχαν σε καινοτόμες  δραστηριότητες πιστεύουν ότι αυτές τους βοήθησαν να αναπτύξουν συναισθηματικές δεξιότητες (κατανόηση για τα συναισθήματα των άλλων, ετοιμότητα για νέες εμπειρίες, ανοχή στο αβέβαιο και το ασυνήθιστο, διάθεση να πειραματιστούν). Οι μαθητές τέλος, σε ποσοστό 72%, δηλώνουν ότι οι  δραστηριότητες τους βοήθησαν να αναπτύξουν ικανότητες συνεργασίας (προσφορά θετικής ανατροφοδότησης και εποικοδομητικής κριτικής, ενεργοποίηση πρωτοβουλιών, διαχείριση διαφωνιών και συγκρούσεων, διαχείριση του χρόνου και των πόρων).

Την επόμενη  σχολική χρονιά το σχολείο μας, ενισχύοντας το ευρωπαϊκό του  προφίλ στα πλαίσια ενός νέου Erasmus+ προγράμματος, θα διευρύνει περαιτέρω την καινοτόμο μεθοδολογία και θα επιδιώξει την ολιστική ανάπτυξη των μαθητών του δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια ποικίλων εγκάρσιων δεξιοτήτων, απαραίτητων  για τους πολίτες του 21ου αι.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 20 Οκτώβριος 2017 15:05
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

Σελ. 1 από 2